Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Κρίση και Κέρατο

Tις σεξουαλικές επιδόσεις των Ελλήνων έχει χτυπήσει η οικονομική κρίση: η οικονομική ανασφάλεια, ο φόβος της ανεργίας και η αγωνία για την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων έχει ρίξει την λίμπιντο των αντρών. Το παρόδοξο; Μπορεί η οικονομική κρίση να «σκοτώνει» το σεξ, όχι όμως και τις εξωσυζυγικές περιπέτειες…

Όπως προκύπτει από νέα έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών σε δείγμα 1.100 παντρεμένων ανδρών ηλικίας 30 έως 45 ετών, το τελευταίο εξάμηνο έχουν αυξηθεί σημαντικά «δυσκολίες» σε ό,τι αφορά την σεξουαλική ζωή των ανδρών, οι οποίες παλαιότερα θεωρούνται σπάνιες. Ποιες είναι αυτές;

1. Η αύξηση της αναστολής εκσπερμάτισης, που είναι μια σχετικά σπάνια διαταραχή.

2. Η αύξηση της συχνότητας αυτοϊκανοποίησης, που σε ώριμες σεξουαλικά ηλικίες μπορεί να θεωρηθεί αναστολή και καθήλωση.

3. Η αύξηση της τάσης, αλλά και της συχνότητας απιστίας.

4. Η αναστολή εκσπερμάτισης, που μπορεί να ερμηνευτεί και ως φόβος για εγκυμοσύνη και φόβος για πατρότητα, αυξήθηκε από το 4% στο 13% ως σύμπτωμα Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας.

Παρόλα αυτά, παρατηρείται μία παράλληλη αύξηση σε ό,τι αφορά την συχνότητα απιστίας!

Πρόσφατη έρευνα στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι οι χρηματιστές την περίοδο της κρίσης περιόρισαν τις σεξουαλικές επαφές με τους μόνιμους συντρόφους τους, ενώ παράλληλα αύξησαν τις παράνομες δραστηριότητες με άλλους συντρόφους ακόμα και με πληρωμένο έρωτα.

Η τάση για απιστία (63%) σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως τονίζει ο κ. Κ. Κωνσταντινίδης, έχει σαν ερμηνεία την αντίδραση του ατόμου σε μια θεσμοθετημένη μεν αλλά καταρρέουσα αξία, το γάμο, μέσα στον οποίο όμως πλέον βιώνεται το πρόβλημα πιο συνειδητά και ρεαλιστικά.

Έτσι καταλήγουμε τους τελευταίους 6 μήνες η απιστία να φτάνει στο 48% (35% περιστασιακά και 13% με μόνιμη εξωσυζυγική σχέση) αφού η πίστη σε αυτήν την παραδοσιακή αξία μοιάζει να γίνεται βραχνάς και εφιάλτης γιατί συμπυκνώνει με το πιο δυνατό τρόπο τον ευρύτερο κοινωνικό εφιάλτη της οικονομικής δυσπραγίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου